Zure Pruim taart

Rare naam voor een lekkere variant pruimentaart.

De taart was inderdaad wat aan de zure kant maar ieder kan naar wens er een berg suiker opstrooien. Bedacht de naam en bakte de taart op derde dag van de jaarlijkse Feestweek in ons dorp. Wij wonen dan letterlijk bìjna op de kermis. Geheel naar grote vreugd van de kinderen en hun vriendjes. Ik ben dan inmiddels al aardig…..zuur!

frisse pruimentaart met citroencreme

frisse pruimentaart met limoencreme

DEEG

De bodem van het taartje is gemaakt van korstdeeg. Verbaas me al jaren over die naam, korstdeeg gtvrrr, wie heeft dat bedacht? Je kan het ook pâte brisée noemen en de truk is om het zo snel en ‘cool’ mogelijk te maken. Daarna minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten. De hoeveelheid deeg is voldoende voor een vorm van ca.van Ø 20 cm.

Gezoet deeg:

  • 200 9 bloem
  • 100 g basterdsuiker
  • 50 g koude boter / margerine lactose-&koemelkvrij
  • 1 ei

of orgineel deeg voor 350 gram

  • 200 g bloem
  • 100 g boter / margerine lactose-&koemelkvrij
  • 5 cl water
  • mespuntje zout

Bereiding voor beide;

Meng alles in de keukenmachine tot een kruimelig deeg.

Kneed er daarna een bal van en wikkel die in plasticfolie en leg hem minimaal een uur in de koelkast.

VULLING

  • 30 g rietsuiker
  • 1ei
  • 50 g zachte boter / margerine lactose-&koemelkvrij
  • geraspte schil van 2 biologische limoenen
  • 50 g bloem
  • verse pruimen
  • 2 el kristalsuiker

Bereiding creme:

Klop de suiker met het ei tot je een soort luchtige mayonaise hebt.

Klop de boter erdoor, omdat het ‘nepboter’ is lijkt het te gaan schiften

spatel limoenrasp en bloem erdoor

Tussendoor haal ik de deegbal uit de koelkast, rol er met de deegroller een rondje van ca. Ø 30cm, daarbij deeg tussen bakpapier en plasticfolie leggen. Leg dit in de ingevette vorm en maak de rand ongeveer 2,5 cm hoog door hem bij te snijden. Zet de vorm even terug in de koelkast en verwarm de oven voor op 200°C.

Ontpit daarna de pruimen door ze te halveren

Smeer de limoencreme uit over de bodem en de randen van het deeg in de vorm. Bedek het met de pruimen.

Zet 25 min. in de oven. Bestrooi de pruimen met 2 el suiker en zet weer 10-15 min terug in de oven.

Laat afkoelenstukje zure pruimtaart

voorbereiding: 30 min, rusten 1 uur

bereiding: 40 minuten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s