Rouille

Rouille is een pittige knoflooksaus voor bij visgerechten. In Zuid Frankrijk geeft ieder zijn eigen twist eraan. Ik ken de Nice variant; een gelige mayonaise voor op je stokbrood bij bouillabaisse. Maar helaas kan ik geen ongekookt ei meer eten dus heb ik een Hollandse Rouille bedacht.

Rouille uit Holland

  • 3 el water
  • 90 g broodkruim (stokbrood / korst verwijderd)
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl cayenne peper
  • ½ tl zeezout
  • 3 el olijfolie

Doen

  • water en brood weken
  • knoflook persen
  • knoflook, cayenne, zout en olie mengen tot een prutje
  • brood en prutje in mixer tot een smeuïge saus mengen
  • als de saus te korrelig is extra water toevoegen

Rouille uit Nice

  • 2 tl cayenne peper
  • 3 tenen knoflook
  • 250 ml olijfolie
  • 2 eigelen
  • 5 g saffraan

Doen

  • knoflook fijn persen en in mengbeker van de staafmixer doen
  • eigelen erbij en tot mayonaise mixen terwijl je langzaam de helft van de olie toevoegd
  • wanneer de saus dik en smeuïg is, peper en saffraan erdoor mengen
  • langzaam weer olie toevoegen tot de mayo de juiste dikte heeft

Rouille uit Marseille

  • 2 chili pepers
  • 4 tenen knoflook
  • 250 ml olijfolie
  • 1 eigeel
  • 1 handvol witbrood
  • 1 theelepel zeezout

Doen

  • zaadlijsten verwijderen en chili heel fijn snijden
  • doe chili, knoflook, zeezout en 1 tl olijfolie in een vijzel en maak een dikke pasta
  • verbrokkel het brood en besprenkel het met heet water. Maak er een bal van en knijp het vocht eruit.
  • doe de bal bij de pasta en klop, langzaam de olijfolie toevoegen en klop het geheel tot een smeuïge saus. Als de saus dreigt te splitsen, een klomp brood en heet water toevoegen en blijf kloppen.
  • brood en prutje in mixer tot een smeuïge saus mengen
  • Advertenties

    Geef een reactie

    Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

    WordPress.com logo

    Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

    Twitter-afbeelding

    Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

    Facebook foto

    Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

    Google+ photo

    Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

    Verbinden met %s