Druk met de tijd van het jaar is het fijn dat er gerechten zijn die als vanzelf garen. Het gerecht doet me denken aan de surprise die we op de lage school maakten, kado in watten verpakken en bestrijken met appelstroop; rollade!
Nu lag er een varkensnek (nekkarbonade aan een stuk) van 2 kilo in de oven.
De bereiding is simpel.
- knoflook tenen ontvellen en in het braadstuk steken, het vlees bestrooien met zout en peper
- Vlees aanbraden in de pan.
- Ovenschaal invetten met olijfolie en vlees met braadvocht erin doen.
- verse tijm takjes erbij
Oven voorverwarmen op 100-120 C en het vlees 1 uur op een kant en 1 uur op de andere kant langzaam laten garen. Tussen door de kerntemperatuurmeter gebruiken om ‘de stand van zaken’ te controleren. Als je veel tijd hebt kan je zo doorgaan totdat kern van het vlees 68 °C is. Wij hebben de laatste fase wat versnelt door de oven naar 160 ºC te verhogen en iedere kant nog 30 minuten onder de grill te plaatsen. Krijg je ook een lekker korstje.
Mocht je een ander soort vlees gebruiken dan zijn dit de kertemperatuur van de volgende produkten:
Varkensvlees 68 °C kern
Lamsvlees 68 °C kern
Kalfsvlees 68 °C kern
Rundvlees 47-50 °C kern (rosé)