Peposo

Dit antieke recept van een pittige stoofschotel komt uit het hart van Toscana. Men zegt dat

de oorsprong ligt in het  bekende terracotta centrum van Imprunatie, Zuid Florence. Dit simpele recept vraagt alleen een zeer  lange , op lage temperatuur  bereiding in de oven. Een overheerlijk recept voor winterweer die een heerlijke geur verspreidt in je warme keuken.

kopen:

  • 2,5 kilo runderschenkel
  • 20 tenen knoflook, gepeld
  • 4 opgehoopte eetlepels versgemalen zwarte peper. ( 2 vind ik persoonlijk al pittig genoeg!)
  • zeezout
  • 5 takjes rozemarijn
  • 2 flessen chianti
  • 2 laurierblaadjes

Doen:

Vlees van het bot snijden. Oven voorverwarmen op 140 °C . Neem een grote pan waar alles precies in past. Leg eerst een laagje vlees in de pan dan een paar grote knoflook tenen erop leggen. Strooi er vervolgens peper over en een beetje zout. Leg er 1 of 2 takjes rozemarijn erbij en begin dan weer met een laagje vlees etc. Als laatste 2 flessen chianti erover gieten en de botten erbovenop leggen met 2 blaadjes laurier.

Deksel op de pan en als deze niet goed afsluit de pan strak afdekken met 2 lagen folie. Zorg dat jede pan goed afsluit zodat er geen vocht uit kan ontsnappen. Voor min 8 uur in de oven laten staan, tot het vlees zo mals is dat het uit elkaar valt.

Als het vlees boterzacht is haal je het uit de oven. Botten, laurier en rozemarijntakjes verwijderen en het bovendrijvende vet. Nu het vlees met een vork losmaken. Flinke schep op een  stuk  geroosterd landbrood doen, en een scheutje olijfolie. Oppeuzelen maar.

Je kan er peertjes bij eten

  • Schil, ontpit en snijd  de peren in vieren.
  • Doe ze in een pannetje.
  • Voeg sap van 1 citroen toe en 1/4 kopje witte wijn. en 1/4 kopje warm water.
  • Laat zachtjes sudderen, circa 5 minuten afhankelijk van de hardheid van de peer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s