Maria Lichtmis met pannenkoeken

Volgens mij moet je in Limburg of zuidelijker geboren zijn wil je dit christelijk feest vieren. Misschien zegt  La Chandeleur of Candlemas je meer,  de Fransen vieren het in huiselijke kring door het maken en eten van stapels crêpes. In Nederland wordt er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten. Er is zelfs een gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord ‘pannetje’ in het oud Nederlands taalgebruik ook nog wel een eigen bijbetekenis.

Maria Lichtmis

Dat Maria Lichtmis valt op 2 februari is niet zomaar, het is namelijk 40 dagen na Kerstmis, Jezus’ geboorte. Het is de herdenking van ‘de Opdracht van Christus in de Tempel‘, Jezus werd in de Tempel van Jeruzalem aan God opgedragen. Tevens het zuiveringsoffer dat Maria, veertig dagen na Jezus’ geboorte, volgens de Joodse wet moest brengen, het Purificatio Mariae.

Op deze dag wordt aan het begin van de mis kaarsen gezegend  en een lichtprocessie gehouden. Thema is de openbaring van Christus als ‘het Licht dat voor alle volkeren straalt’. Maria, de moeder van Jezus, is de draagster van dit goddelijke licht. Tijdens de kaarsenprocessie klinkt het lied van Simeon, het Nunc Dimittis

Vlnr: Jozef, Maria, Jezus, Simeon, Hanna. 'De Opdracht des Heren' van Fra Angelico, 1434, Cortona (foto: Web Gallery of Art, wga.hu)

Vlnr: Jozef, Maria, Jezus, Simeon, Hanna. 'De Opdracht des Heren' van Fra Angelico, 1434, Cortona (foto: Web Gallery of Art, wga.hu)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=i4VoKso5ERI&hl=en_US&fs=1&color1=0x3a3a3a&color2=0x999999%5D

bron:http://rkkerk.nl/abc/detail_objectID588283_FLetterM.html / wikipedia

Melkvrije Pannenkoeken

Beslag:

  • Bloem
  • Spa- rood
  • Zakje druivensuiker

Plantaardige margarine om in te bakken.

Zoet beleg: appelstroop/ poedersuiker / jam  voor erop

Hartig beleg: champignonnragout, spek

Doe zoveel bloem in een kom als je denkt nodig te hebben, suiker erbij en dan de Spa met een garde erdoor kloppen. Stop als het beslag een mooie dikte heeft. Ook geschikt om crêpes mee te maken, crêpes alla Maria.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s