film & food 2010

EYE en SPUI25 presenteren in maart de tweede aflevering van Film & Food, een wekelijks programma over de betekenis van eten in film. Te zien zijn onder meer Zazie dans le métro (Louis Malle), Antonia (Marleen Gorris) en Waitress (Adrienne Shelly). De voorstellingen worden voorafgegaan door lezingen. De samenstelling is in handen van Louise O. Fresco en Helen Westerik.

Eten koken, dineren en tafelgesprekken bieden regisseurs volop dramaturgische mogelijkheden. De intieme setting van eetkamer en keuken blijkt uitstekend geschikt om onderhuidse spanningen en sluimerende conflicten te schilderen. Eten in de film, of het nu een Amerikaanse film noir of Europese artfilm betreft, is nooit zonder betekenis.

De tweede aflevering van Film & Food brengt werk van vijf regisseurs bijeen, samen goed voor 65 jaar filmgeschiedenis. Te zien zijn Mildred Pierce (1945) van Michael Curtiz, Louis Malles Zazie dans le métro (1960), Antonia (1995) van Marleen Gorris, Bent Hamers Kitchen Stories (2003) en Waitress (2007) van Adrienne Shelley. De samenstelling van het programma is in handen van NRC Handelsblad-columnist Louise O. Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, en filmprogrammeur Helen Westerik. Zij zijn ook de auteurs van de begeleidende publicatie Verraad, verleiding en verzoening – De rol van eten in speelfilms, die verschijnt bij Amsterdam University Press. De presentatie vindt plaats op 1 april 2010 in EYE.

Lezingen
De voorstellingen worden voorafgegaan door lezingen van schrijvers, journalisten en wetenschappers met een passie voor eten en film, zoals Raymond van den Boogaard, chef Kunst van NRC Handelsblad en Ed Tan, hoogleraar Media Entertainment aan de Universiteit van Amsterdam. De lezingen worden gehouden in academisch-cultureel centrum SPUI25 (Spui 25-27, Amsterdam) om 17.00. De films zijn te zien in EYE (19.15) en gaan vergezeld van een voorprogramma.

Toegangsprijs
Lezing: gratis (reserveren via www.spui25.nl)
Film: €7.80; met reductie €6,50; Vrienden €4,50
(reserveren bij EYE, tel 020-5891400)

Dinerarrangement
Voor €20 (reductie €19, Vrienden €18) kan men een lezing en film bezoeken en tussendoor een maaltijd nuttigen in café-restaurant Vertigo. Het eten (met
drankje naar keuze) wordt aangepast aan de film en wordt tussen 18.00 en 19.00 geserveerd.
Reserveren: EYE, tel 020-5891400.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s