Linzen voor Wendy

Leuk is dat, soms komt er iemand eten die ook ‘iets’ niet mag. Dan ga ik weer lekker op onderzoek…..toevallig zag ik in “Trouw’ dit recept.

Benodigdheden

Voor de linzen:

  • 250 g Puy-linzen (of andere donkergroene linzen);
  • 1/2 ui, in ringen;
  • 1 laurierblad;
  • bosje peterselie;
  • 2 takjes tijm;
  • 1 takje rozemarijn;

Giet de gewassen linzen in een litermaat, en meet vervolgens vijfmaal dat volume water af . Breng het water aan de kook met de linzen, ui en een bouquet garni van laurier, 6 takjes peterselie, tijm en rozemarijn. Ik gebruik een knalroze siliconen ‘snelbinder’ om de bouquet garni samen te binden en om het er later makkelijk weer uit te halen. Geen zout toevoegen. Kook de linzen zachtjes gaar. Controleer na 20 minuten steeds even door te proeven; de linzen moeten zacht zijn, maar heel blijven. De kooktijd zal tussen de 25 en 40 minuten liggen.

  • 1 el rode wijnazijn;
  • 2 el droge witte wijn;
  • 6 el olijfolie; zout;
  • versgemalen peper;
  • 2 sjalotten, heel fijn gesnipperd;
  • 1 wortel;
  • 1 stengel bleekselderij.

Maak intussen een vinaigrette van azijn, wijn, olie en flink wat zout en peper. Hak 8 takjes peterselie fijn. Snijd de wortel en selderij in heel kleine blokjes en blancheer ze 1 minuut. Laat goed uitlekken. Giet de gare linzen af en verwijder ui (daar begon ik niet aan) en bouquet garni. Schep de vinaigrette, sjalotsnippers, gehakte peterselie en groentenblokjes door de warme linzen. Laat intrekken. Serveer de linzen lauw of op kamertemperatuur.

Voor de vis:

  • 4 à 5 sneden droog wittebrood;
  • 2 tl gedroogde oregano;
  • 8 mootjes vis van ca 60 g elk;
  • sap van 1 citroen;
  • olijfolie om te bakken
  • Nu de vis: verwijder de korstjes van het brood en verkruimel het heel fijn (in de keukenmachine). Meng de oregano erdoor. Overgiet de vis met citroensap en bestrooi met zout en peper. Wentel de vis eerst door een laagje olijfolie en vervolgens door het broodkruim. Duw het kruim goed aan. Verhit een laagje olijfolie in een grote koekenpan en bak de vis snel aan beide kanten goudbruin en gaar – een kwestie van 2 à 3 minuten. Serveer met de linzen

    bron: © Trouw 2010

    siliconen strips , wel iets anders

    Advertenties

    Geef een reactie

    Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

    WordPress.com logo

    Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

    Twitter-afbeelding

    Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

    Facebook foto

    Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

    Google+ photo

    Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

    Verbinden met %s