Vis in zoutkorst

Hele vis gebakken in zout is een oeroude italiaanse techniek om alle smaken en sappen in de vis vast te houden. Het is ook een hele leuke techniek die vooral kinderen aanspreekt. Ten eerste maak je een ‘natzand-zoutprutje’ wat leuk is om te doen en als de vis uit de oven komt moet je hem eruit bikken met een hamer, da’s helemaal plezierig!

Het basisprincipe van deze manier van garen is dat je van grof! zeezout met ei (optioneel kruiden) een schaal maakt. Hoe groter en dikker de vis, hoe dikker je de bodem & deksel van zeezout moet maken. Dun visje circa 1 cm en bij een 3-kilo vis maak je hem 3 cm dik.

Gouden regels:

voor elke kilo vis heb je 1,5 kg zeezout nodig

per ½ kg zeezout/ 3 eiwitten + scheutje warm water

(als ik te weinig eieren in huis heb doe ik een heel losgeklopt ei per kilo, lukt ook)

fijne smaakmakers in zoutkorst zijn venkelzaadjes, zeste van sinaasappel en/of citroen

DOEN

  • 2 kilo vis, ingewanden verwijderd -ongeschubd

even een kleine opmerking: alle recepten zeggen geschubd, ik vind dat niet logisch en niet nodig. Ongeschubd blijft de smaak beter in de vis, zout dringt absoluut niet door de huid, zoutkorst gaat er beter vanaf.

Vulling voor de buik:

  • verse kruiden zoals basilicum, peterselie, pluizige venkeltoppen!
  • citroen, in plakjes

Als je de vis hebt schoongespoeld stop je de buikholte vol met kruiden en een schijfje citroen.

Oven voorverwarmen op 220°C. Maak het zoutmengsel door grof zeezout met ei en kruiden te mengen en een warm scheutje water toe te voegen totdat het lijkt op nat zand. Moet aanvoelen zoals ‘zandgebakjes’ in de zandbak. Strooi een laag van 1,5 cm op de bodem van een ovenschaal en maak een soort bedje voor elke vis. Leg de vis erin. Schep de rest van het zoutmengsel erop en druk aan. De koppen en staarten hoeven niet bedekt te zijn.

Baktijd is ook vaag, ze zeggen 20 min per kilo maar het is echt afhankelijk van de dikte zoutlaag, de oven, de soort en maat van de vis, hoe koud hij de oven inging. Kortom  de gaartijd zal ergens tussen de 20 en 40 min. zijn. Je kan het controleren door een vork in het dikste punt van de vis te prikken, 10 sec erin houden dan snel de vork eruit halen en tegen je lippen houden. Als de vork warm aanvoelt dan is de vis goed en anders nog even terug in de oven. Ik doe het meestal een beetje op gevoel en aan de hand van de kleur van de korst….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s