Friet

Met de juiste Man, eentje met een passie voor friet, krijg je de heerlijkste frieten. Hij  gebruikt Nicola aardappelen maar is immer op zoek naar de Friese Doornvelder.  Jaren geleden heeft hij zichzelf een groots kado laten schenken, een heuse horeca frietsnijder met diverse roostertjes. Nu wordt er vooral geexperimenteerd met vet, arachide olie is het fijnst maar bij ons uit den boze ivm mijn allergie. Maiskiemolie, zonnebloemolie of Gouda’s Glorie plantaardige vet zit er bij ons in de frituur.

 • 1 kilo Nicola, geschild
 • olie naar keuze
 • zeezout

Schil de aardappelen en snijd ze in reepjes. Doe ze direct in een bak ijskoud water, laat ze daar een kwartier in staan. Haal steeds ongeveer 2 handenvol friet uit het water, dep ze droog met een schone theedoek en bak ze 4 minuten op 150°C. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle aardappelen zijn voorgebakken.

Bak de frieten af op 180°C tot ze goudbruin zijn.

Royaal bestrooien met zout en direct serveren.

Advertenties

2 thoughts on “Friet

 1. Ik moet even corrigeren, Nicola of Friese Dornfelder, na het snijden liefst een uur in zeer koud water. even tussendoor verversen. Dit voorkomt kleven van de frieten in de frituur.
  Dan voorbakken op ca 150 4 à 5 minuten (net een kleurtje), afbakken op 180 tot knapperig en krokant. Niet te licht er uit halen! Net iets donkerder dan dat je denkt dat goed is.
  Et voilá. Eet smakelijk.

 2. Hoi, misschien meer een reactie voor je man: Leuk, je passie voor de perfecte frieten! Binnenkort krijg ik dezelfde frietsnijder 🙂 Waarom precies je voorkeur voor Nicola aardappelen? vanwege de smaak? je zou het volgende ook eens kunnen proberen ter vergelijking:
  wij bakken onze frieten altijd zelf met Biltstar aardappelen. Schillen, door de snijder en dan even onder de kraan in een vergiet het zetmeel eruit spoelen om kleven te voorkomen. Dan ongeveer 5 minuten koken in een bodempje water ipv voorbakken. Afgieten, beetje uitdampen en dan zó heet de frituur in en op kleur bakken. Ze worden zo heerlijk krokant, niet vet, en de Biltstar heeft (vinden wij) een geweldige smaak voor patat. Wel handschoenen aan tijdens het eten, anders eet je je vingers erbij op. Leuke variatie, als ze door de snijder komen maak je er met een scherp keukenmes dobbelsteentjes van. Gefrituurt zijn ze dan een heerlijke en mooie garnituur bij b.v. gemengde groentes.

  Albert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s