Citroenkip met groenten uit de oven

Twee Engelse dames die beide voor kook inspiratie zorgen zijn Joanna Hall en Delia Smith. Vandaag heb ik alleen in de ochtend tijd om voor vanavond iets smaakvols op tafel te zetten. Wat nu goed uitkomt want de kip en de groenten worden alleen maar lekkerder wanneer je ze lang laat marineren. Laat alles wel eerst op kamertemperatuur komen voordat je het in de oven doet. Het recept van citroenkip is van Joanna en de groenten uit de oven is een recept van Delia met een vleugje mij.

Ingrediënten Groenten uit de oven met verse kruiden

  • 1 kilo diverse soorten groenten, bv. venkel, pastinaak, wortel, zoete aardappel, boontjes
  • handvol diverse verse kruiden, bv  tijm, peterselie, rozemarijn, oregano
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • olijfolie
  • zout & peper

Oven voorverwarmen op 180°C. De groenten wassen, schillen en in grove stukken snijden. De kruiden wassen, zover nodig fijnhakken en door elkaar mengen. Peper & zout, knoflook toevoegen en olijfolie erover gieten.  Laat marineren.

Zet circa 40 minuten in de oven, eerst met aluminiumfolie en de laatste 10 minuten zonder. De gaar tijd is afhankelijk van soort – en de grootte van de stukken groenten. Tussendoor even controleren.

Ingrediënten Citroen Kip met linzen en rucola:

  • • 8  kippendijen
  • • 125 ml kippenbouillon
  • • 1 biologische citroen
  • • 2 sinaasappelen
  • • 2 el balsamico azijn
  • • 4 takjes rozemarijn
  • • ½ el zout
  • • een paar draaien aan de zwarte pepermolen
  • • 2 blikken van 410g gekookte linzen, uitgelekt
  • • 2 pakken rucola, of spinazie/rucola/waterkers salade (200g)
  • • 1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 ° C. Snijd de sinaasappels en citroen in vieren, en knijp een beetje sap er zachtjes uit. Doe het in een kleine kom. Voeg de kippenbouillon, balsamico-azijn, zout en peper toe en meng goed.

Snij de citrusvruchten door de helft. Schik de stukken kip in een grote ovenschaal: ze mogen elkaar niet overlappen. Stop de sinaas en de helft van de stukken citroen en 3 takjes rozemarijn, tussen de kippenpoten (reserveer de rest van de citroen). Giet het citrusmengsel er over, dek af met aluminiumfolie en plaats in het midden van de oven gedurende 20 minuten.

Haal de folie weg, bedruip de kip met het sap dat is verzameld op de bodem van de schaal, verhoog de oven temperatuur tot 200 ° C  en plaats de kip nog 20 minuten in de oven om te bruinen.

Als de kip gaar is (als je erin prikt moet het sap helder zijn), de oven uitzetten, de kip uit de bakplaat halen en knijp voorzichtig de citrusstukken uit (niet fijnknijpen!) voor een beetje meer sap. Giet het sap in een steelpan. Bedek de kip met de aluminiumfolie en laat het rusten in de oven met de deur op een kier.

Kook de kipsappen  op hoog vuur voor een paar minuten, doe dan de linzen in de pan met het resterende takje rozemarijn en warm ze door en door, controleren op zout en peper. Serveer met een groene salade, en maak een dressing op basis van olijfolie, zout en peper en de over gebleven verse citroensap.

bron: http://www.deliaonline.com/

bron: http://www.joannahall.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s