Rabarbertaart.it

Vet lekkere taart en anders dan anders. Het deeg is krakend krokant.  Zit tussen een banketbakkerskoekje en appeltaartdeeg in. Ook lekker voor diegene voor wie rabarber eigenlijk een beetje te zuur is. Waar ik ooit het recept gevonden heb weet ik niet meer, helaas en sorry.

Voor de compote (maak deze een dag van tevoren):

  • 450 gram rabarber (schoongemaakt gewicht), gesneden
  • 200 gram suiker
  • het merg van een vet vanillestokje
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Doe alles bij elkaar in een pan en breng aan de kook. Laat een half uurtje op middelhoog vuur koken, en laat de compote dan afkoelen. Zet hem een nachtje in de koelkast.

Als je na dit nachtje geen zin meer hebt om een taart te bakken, de compote is zo ook heerlijk!

De volgende dag, maak je het deeg:

  • 210 gram patentbloem
  • 70 gram maismeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout

Meng in een kom de bloem, maismeel, bakpoeder en zout.

  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei, heel
  • 1 ei, gesplitst
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels geraspte kokos ( doe ik niet)
  • een taartvorm van 23 c. doorsnee, ingevet

Meng in een andere kom de zachte boter met de 100 gram suiker tot je een romige massa hebt. Voeg het hele ei toe en de dooier van het andere ei (wit bewaren). Roer tot de eieren zijn opgenomen. Meng dan de droge ingredienten erdoor tot je een samenhangend deeg hebt.

Vorm 1/3 van het deeg tot een dikke worst en pak die stevig in plastic folie. Leg deze een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.

Druk de rest van het deeg in de taartvorm, bekleed ook de randen. Het is een prachtig zachte ‘kinderklei-deeg’ maar het kan ook plakken. Maak dan af en toe je vingers een beetje vochtig met koud water. Zet de beklede taartvorm een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.

Als je klaar bent om te bakken: Verhit de oven voor op 190 C. Neem de taartvorm uit de vriezer. Schep de rabarbercompote erin. Neem de deegworst uit de vriezer en snijd er plakjes van, en gebruik deze om een ´deksel´op de taart te maken. Het is niet erg als er hier en daar wat rabarber tussendoor piept. Klop het achtergehouden eiwit flink los met een scheutje koud water en bestrijk hiermee de taart. Bestrooi met de suiker en kokos.

Bak ca. 30 minuten.

Advertenties

One thought on “Rabarbertaart.it

  1. Pingback: feestelijke rabarber-aardbeitaartjes « Di'eetnooitmelk Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s