luxe geheimen – asperges

Luxe geheimen is een nieuw dieet/levenskunst kookboek. Ik heb hem nog niet in mijn handen gehad maar las in de Nouveau; honderden verrukkelijke recepten en de room, boter en koolhydraten; u mist ze niet eens! Dat past precies in mijn straatje.

Witte asperges met groene aspergessaus

  • 800 gram witte asperges
peper
zout
  • 1 bundel groene asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eidooiers
  • nootmuskaat
  • 1 theelepel citroensap

Let op: in dit recept gebruik je het kooknat van de asperges twee keer. Let dus goed op voordat je het kooknat weggooit!

Bereiding: Witte asperges Schil de asperges en doe de schillen en harde eindstukken in een pan met water met een royale snuf zout. Laat ze een kwartiertje koken.

Alle smaakstoffen uit de schillen zitten nu in het kooknat. Giet dat kooknat door een zeef in een schone pan en laat de asperges hierin een kwartier zachtjes garen (zo nu en dan borrelt het water). Leg de asperges op een diep bord en voeg zoveel kooknat toe dat ze net onderstaan. In de rest van het kooknat kook je vervolgens de groene asperges.

Groene saus Snijd de houtige onderste centimeters van de asperges en gooi die weg. Snijd de asperges in kleine stukken en kook ze in acht minuten gaar in het kooknat van de witte asperges. 

Schep de groene asperges uit het kooknat en pureer ze met een staafmixer. Voeg een deciliter kooknat toe en pureer alles nog eens twee minuten. Verwarm de groene aspergepuree. Voeg de olijfolie toe. Zet het vuur uit. Roer de losgeklopte eidooiers door de hete puree en maak die op smaak met peper, zout, (weinig) geraspte nootmuskaat en het citroensap. Warm de saus niet meer want dan gaat het schiften. Lepel de groene saus op borden en leg de lauwwarme witte asperges erop.

Het recept is zeker het proberen waard, het heeft een fijne volle aspergesmaak.

Wel machtig dus liever minder en als voorgerecht.

Eet smakelijk!

Titel: Luxe geheimen
Auteur: Maximiliaan Winkelhuis en Margot Roggeveen
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 978 90 5956 330 8
Prijs: € 34,95

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s