Stoofvlees.it

Stufato alla Napoletana.

Gestoofd rundvlees in tomatensaus, overheerlijke pure krachtige stoofpot. Het gerecht is letterlijk vol van smaak. Het fijne van dit recept is dat het grootste deel van de saus die je krijgt gebruik je voor over de maccheroni (zelfgemaakte pasta van harde tarwe). Heerlijk als voorgerecht. Het vlees eet je vervolgens als hoofdmaaltijd met wat groenten. Het geheim van een goede Stufato is dat hij minimaal 4 uur op laag vuur moet sudderen.

Marineren, 12 uur van te voren!

voor 6-8personen

  • 1¼-1½ kg rib of platte bil of muis aan een stuk

Marinade

  • 3 dl lichte rode wijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui, in dikke plakken
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 4-5 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd
  • 1 laurierblad
  • 2-3 peterselie stengels
  • handvol verse basilicumblaadjes
  • 2 kruidnagelen
  • ¾ tl nootmuskaat
  • ¼ tl kaneel
  • 5 zwarte peperkorrels, gekneusd
  • el grof zeezout

Leg het vlees in een kom. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en verdeel over het vlees.

Laat minmaal 12 uur marineren op een koele plaats (niet in de koelkast) en draai het vlees af en toe om.

Als je het gerecht gaat bereiden, verwarm je de oven voor op 170°C. Haal het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier.

  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout en versgemalen peper
  • 50 g ongerookte pancetta, in blokjes of reepjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blik à 400 g tomatenblokjes, met het tomatennat

Maak inkepingen in de vezelrichting van het vlees en duw de reepjes pancetta in het vlees. duw ze goed diep. Begin altijd aan het uiteinde van het vlees en werk zo naar binnen toe, om daarna vanaf de andere kant naar het midden toe te werken. Waarheidsgetrouw moet ik zeggen dat ik dit vaak oversla en de spek gewoon toevoeg. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en bak het vlees rondom goudbruin. Leg het vlees in een ovenschaal die net groot genoeg is voor het vlees. Zeef de marinade over het vlees.

Roerbak de tomatenpuree in de koekenpan (niet langer dan 30 sec.), voeg het blikje tomaat toe en breng op smaak met zout en peper. Breng dit aan de kook en giet over het vlees. (Officieel moet je hierna alles aan de kook brengen maar mijn ovenschaal kan niet op het vuur dus ik doe de marinade bij de tomaat en breng het aan de kook en doe het dan over het vlees.)

Dek de schaal af met aluminiumfolie, zet er een deksel op en schuif de schaal de oven in. Braad het vlees 4-4½ uur tot het zo boterzacht is dat het met een lepel kan worden gesneden. Draai het vlees om het uur om.

Leg het vlees op een snijplank en laat het 10 minuten rusten; snijd het in ½cm dikke plakken. Schik deze op een voorverwarmde schaal, lepel het braadvet erover en serveer direct.

bron: Gastronomie van Italie, Anna del Conte

Advertenties

One thought on “Stoofvlees.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s