Oktober

Oktober is de tiende maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.

Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd. Daar kan ik me alles bij voorstellen. De wijnboeren zijn druk met druiven plukken en ik krijg steeds meer trek in heerlijke winterse kost met een goed glas wijn. Haard aan….mmm. Luisterend naar een oude weerspreuk; ‘Blinkt oktober in zonnegoud,de winter volgt dan snel en koud’ begrijp ik dat we nog vaak voor de haard zitten deze winter! Maar bij deze wijsheid is het ook fijn vuurtje stoken; Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.

GROENTEN

Andijvie, artisjokken, aubergine, bloemkool, broccoli, champignons, chinese kool, groen kool, kokkommer, paprika, pompoen, prei, rode koool, savooiekool, schorseneren, snijbonen, spruitjes, tomaten, uien, rode biet, venkel, witte kool, wortel.

FRUIT

appel, banaan, druiven, kiwi, manderijn, peer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s