huisgerookte zalmfilet

Heb tijdelijk een rookoven te leen en daar word ik blij van. Vond bij coquinaria een recept waar de vis vooraf werd gepekeld. een aanrader! Goed afspoelen en nog 2 uur laten drogen. Echt een recept voor als je bezoek krijgt, het werk is al gedaan. Kan tijdens het voorgerecht garen in de rookoven. Wij aten de vis lauwwarm met paprikarijst en gestoomde prei met vinaigrette; het smaakte allemaal verrukkelijk.

Voor 4 personen als hoofdgerecht, voor 8 personen als voorgerecht.

Voor de pekel:

  • 225 gram grof zeezout
  • 50 gram gele of bruine basterdsuiker
  • citroenschilletjes en gekneusde witte peperkorrels
  • 600 à 800 gram zalmfilet met vel

Voorbereiding: Voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden. Hiertoe meng je het zeezout met de basterdsuiker, citroenschilletjes en gekneusde witte peperkorrels. Wrijf de zalmfilets goed met dit mengsel in en leg ze in een glazen schaal, afgedekt met plasticfolie, gedurende 40 minuten in de koelkast.
Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed nadrogen.

Bereiding: Bereid je rookapparaat voor: Leg op de bodem een velletje aluminiumfolie en strooi daarop 1 volle eetlepel houtmot. Zet daarop de lekschaal, ook bedekt met aluminiumfolie (dit vergemakkelijkt het schoonmaken). Zet daarop het rooster, ingevet met wat olie. Leg daarop de zalm, met de mooie kant naar boven. Sluit goed af. Zet het oventje op de brander of op een gaspit die niet te hoog staat.
De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets.
Open als de vis klaar is het oventje onder de werkende afzuigkap of buiten, i.v.m. de rook.

serveren: Dien de zalmfilets warm op met een vinaigrette. Het kan zowel een voorgerecht als een hoofdgerecht zijn

 

bron:coquinaria.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s