waarom koken gelukkig maakt

Voor iedereen die opziet tegen het bereiden van het kerstdiner heb ik een leuk inzicht. ‘Geluk zit in je handen, waarom koken gelukkig maakt’.

Het was een lang artikel dus ik fiets hem even kort door de bocht. Het komt erop neer dat het leven te comfortabel is; ons brein is daar niet op berekend. Van te veel gemak word je depressief waarschuwt neurowetenschapper Kelly Lambert. De oplossing; handen uit de mouwen. Tuinieren, breien en koken.

De nuclues accumbens, ons pleziercentrum draait op volle toeren als we een aantrekkelijk man of vrouw zien, of een heerlijke broccolischotel. Dit centrum werkt samen met twee andere centra; bewegingen (striatum) en gedachtenprocessen (prefontale cortex). Deze drie samen noemt Kelly Lambert het ’inspanningsgedreven beloningscircuit’. Emotie, bewegen en denken vormen in het brein een onlosmakelijk geheel. De drie gebieden houden elkaar over en weer aan de praat. De stofjes die hierbij vrijkomen zorgen voor positieve gevoelens. Als je daar ook nog een beloning aan hangt dan activeer je de drie nog meer. Bedenk dat een zeer groot deel van onze cortex zich bezig houdt met het besturen van onze handen. Dus als we werken met onze handen dan activeren we rechtstreeks het systeem van nuclues, striatum en prefontale cortex. Neem daarbij dat het sociale brein een sterke overlapping heeft met boven beschreven breincircuit zou ik zeggen:

Nodig vrienden uit, doe lopend boodschappen, maak een heerlijke maaltijd, geniet en voel je gelukkig.

Om te eindigen met Heribert Walzke woorden, coquo ergo sum. Ik kook, dus ik ben

bron: psychologie magazine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s