Hazenpeper

Mijn vader is jager. Niet iedereen wordt daar blij van maar ik wel. Kreeg een flinke haas en een kanjer van een fazant van hem.  Biologischer kan je het niet krijgen. Dat verdient een onderzoek naar een goed recept. Vond er een van Herman de Blijker en wat blijkt; ’t scheelt nauwelijks met die van mijn moeder.

  • 4 hazenbouten of hele haas
  • 4 uien
  • 2 winterwortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 5 jeneverbessen
  • tijm
  • rozemarijn
  • wijnazijn
  • rode wijn
  • olijfolie
  • peper/zout

Marineren

Voor de warme marinade bak je grof gesneden uien en wortelen met olijfolie in een koekenpan.

Kruiden met zout,peper, knoflook, laurier, gekneusde jeneverbessen, tijm en rozemarijn.

Afblussen met een flinke scheut wijnazijn en zoveel rode wijn dat alles onderstaat. Als het goed warm is de marinade over de hazenbouten gieten. Alles moet onderstaan anders extra wijn toevoegen. Laten afkoelen.

Een dag maar liefst twee dagen laten marineren in de koelkast.

Bereiding

De gemarineerde bouten met de marinade overdoen in een ovenschaal of braadslee. Daar de gezeefde jus (recept onder) bij doen. Vlees en jus tussen de 4 en 6 uur laten langzaam laten stoven in de oven op 100°C. De bouten eruit halen en het gare vlees van het bot halen. Het stoofvocht met de jus verder inkoken totdat het stroperig is. de jus nu over het hazenvlees scheppen en doorroeren.

Serveren

Oven voorverwarmen op 100°C. De hazenpeper erin zetten totdat het door en door warm is.

JUS BIJ DE HAZENPEPER

  • 500 gram afsnijdsel en karkassen
  • 3 uien
  • tijm
  • rozemarijn
  • rode wijn
  • olijfolie
  • peper/zout

In een halfhoge pan met wat olijfolie grofgesneden uien en stukjes afsnijdsel en/of karkassen aanzetten. Afblussen met een fles rode wijn en de pan afvullen met gewoon kraanwater. Als het mengsel kookt het vuur verlagen en afschuimen. Rustig laten inkoken tot 1/3 van het volume. Tijdens het inkoken peper, zout, rozemarijn en tijm toevoegen.

bron: Herman de Blijker

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s