broodnodig

Het was broodnodig. Dit recept staat al 2 jaar op mijn desktop te wachten op het juiste moment. Het schijnt dat als je eenmaal begint met zelf brood bakken er een nieuwe hobby op de loer ligt. Heb ik daar tijd voor?  Ben begonnen met een instap versie, no-knead-bread. Lui brood bakken. Geef wel links voor zuurdesem starters, daar loert -denk ik- het grootste gevaar.  

Formule:

  • 3 kopjes (430g) meel
  • 1 ½ kopje (345 g of 12oz) water
  • ¼ theelepel (1g) gist
  • 1 ¼ theelepel (8g) zout
  • olijfolie (voor invetten kom)
  • extra bloem, tarwezemelen, maïsmeel of semolina (voor het bestuiven)

1. Mix alle droge ingrediënten in een medium grote  mengkom. Voeg water toe en meng, 30 sec. tot 1 min.,  met een houten pollepel. Vet een tweede kom in met olijfolie en leg de kleverige massa in de kom.

 

2. Dek af met huishoudfolie en laat voor tenminste 8, maar bij voorkeur 12 uur staan op kamertemperatuur 

Deze fase duurde 5 minuten en heb deeg een nachtje weggezet

3. Vorm uw brood. Plaats een royale hoeveelheid bloem op uw aanrecht. Schep het deeg uit op de bloem en strooi rijkelijk met meer bloem. Vouw de randen van buiten naar binnen om een ronde broodvorm te krijgen.

 

4. Doe een schone theedoek in de kom, bestuif met bloem. Plaats brooddeeg met de ruwe bovenkant naar beneden. Bestrooi met semolina of met meer meel. Dek af met tweede theedoek. Laat 1-2 uur op kamertemperatuur rijsen, tot het verdubbeld is in grootte.

  • Pan schaal met deksel  zoals Pyrex glas, Le Creuset gietijzer, of keramisch pot.
  • extra bloem, tarwezemelen, maïsmeel of (voor het bestuiven)

5. Zet een grote ovenschaal met een deksel in de oven. Verwarm de oven en de pan op de hoogste stand gedurende tenminste  ½uur. (Als je dat vergeet dan kan je een pan in een koude oven zetten, oven op 240°C en een uur in de oven laten staan.)

 

6. Als het deeg meer dan verdubbeld is in volume haal je voorzichtig de hete pan uit de oven. Verwijder de deksel. Strooi een beetje semolina, op de bodem van de pan. Plaats voorzichtig brooddeeg in de pan zo dat het ruwer oppervlak nu boven is. Maak je geen zorgen waar het brood ligt het komt vanzelf goed in de oven.

 

7. Doe de deksel op de pan en bak gedurende 30 minuten.

 

8. Haal de deksel eraf en zet de oven op 200C  en bak nog 15 minuten tot het brood diep bruin is.

 

9. Laat afkoelen op een rooster.

bron: Jim Lahey, Sullivan Street Bakery

Artisan bread in five minutes geeft een goed alternatief recept.

Klary Koopmans maakt van bovenstaande recepten een praktischer recept.

Spannende zuurdesem starters zonder gist op basis van rozijnen bij cheffen.nl of blauwe druiven bij aRRigOO. Waarschijnlijk ga ik die binnenkort toch een keer opstarten. Want van Clotilde van Chocolate en Zucchini begrijp ik dat je de starter kan drogen en heel eenvoudig kunt bewaren. Wie weet ontluikt er toch een kleine hobby….

Advertenties

One thought on “broodnodig

  1. Pingback: shopping: Frank smoke house is online! | foodfeelgood.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s