Ragù alla Bolognese

Een van de bijnamen van Bologna is la Grassa, de vette. Niet alleen ik maar veel Italianen vinden de keuken van Bologna een van de beste keukens van het land. De kleine tortellini – gevuld met een mengsel van varkensgehakt, rauwe ham, mortadella, parmezaanse kaas, ei en nootmuskaat – en de grote tortelloni –vaak gevuld met ricotta en peterselie – worden verrukkelijk.  Geserveerd met of zonder room, bouillon of boter en salvia. En allerlei soorten pasta’s – echter geen spaghetti!, te glad en dun –  worden gererveerd met ragù alla bolognese.  Tijdens mijn stage in Bologna heb ik grenzeloos gesmuld bij vrienden en in restaurants. Gelukkig maar want in de orginele versie van ragù gaat een kopje melk…

Mijn iets aangepaste klassieke ragù, eten wij bij tagliatelle op basis van ei. Maar het kan ook bij een andere soort pasta zoals pappardelle, lasagna of zelfs polenta. Het recept is ook ideaal als er gekookt gaat worden voor een grote groep, dan noemen we het een spaghettata.

  • 500 g HOH gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 kleine stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 3 worteltjes, geraspt
  • 3 verse tomaat, gepureerd, of pakje Heinz sofrito, of zelfgemaakte basis tomatensaus
  • glas witte wijn
  • rozemarijnzout
  • kopje bouillon
  • eventueel een klein takje verse rozemarijn

bak het vlees rul in een koekenpan, breng op smaak met zout en peper. Gaar in een stoofpan de soffrito -ui, bleekselderij, wortel- op zacht vuur en breng op smaak met rozemarijnzout. Blus af met een glas wijn. Voeg tomaat, bouillon en vlees toe en eventueel een takje rozemarijn. Laat 2 uur op zeer zacht vuur stoven. 

poster: ciaotutti

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s