rijstsalade met garnalen en groene appel

koude rijstsalade

Een frisse koude, typisch Italiaanse rijstsalade die lekker is bij zomerse temperaturen. Type koude riso e biso dus een beetje ‘droog’. Ik vind dat heerlijk maar mijn huisgenoten minder. Het recept komt uit ‘De zomer van de Zilveren Lepel’. Een pracht kookboek met 400 recepten om zelf een Italiaanse zomersfeer te creëeren. Het zomer aanbod van groente en fruit zoals tomaten, verse kruiden, aubergines en frambozen verwerkt in makkelijk te bereiden gerechten voor picknicks, barbecues en alle andere zomerse gelegenheden.

De prachtige en kleurige foto’s van Italiaanse landschappen, ingrediënten en gerechten brengen je helemaal in de sfeer van het land!

 

KOPEN

  • 250 g langkorrelige rijst
  • olijfolie om mee te besprenkelen
  • 1 wortel, 1 prei, 1 ui in stukken
  • 1 takje salie, 1 takje platte peterselie,1 takje rozemarijn
  • 300 g rauwe kleine garnalen
  • 2 groene appels, in zeer fijne blokjes
  • 25 g boter of olijfolie
  • 1 tl bloem
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 el fijn gehakte peterselie
  • zout en peper

DOEN

Kook de rijst in ruim kokend water met zout in 15 min. gaar, giet af, spoel af onder koud stromend water en laat goed uitlekken in een vergiet. Stort de rijst in een slakom en besprenkel met olijfolie en zet op een koele plaats.

Giet 1 liter water in een pan en voeg de wortel, prei, ui en kruiden toe en breng aan de kook. Laat een paar minuten pruttelen en voeg vervolgens de garnalen toe – ik gebruikte grote gamba’s- en laat nog eens 10 minuten pruttelen. Giet af, verwijder de groente en kruiden, laat de gamba’s afkoelen en pel ze.

Smelt de boter /  10 ml olijfolie in een pan. Roer er eerst de bloem door en dan geleidelijk de witte wijn erdoor. Voeg de appelblokjes toe en bak door, onder af en toe roeren, tot ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Neem de pan van het vuur, strooi de gehakte peterselie erover en laat afkoelen. 

Roer gamba’s en appelmengsel door de rijst, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Schep goed door elkaar en serveer.

Kijk voor meer zomerse recepten in

De Zomer van de Zilveren Lepel
ISBN 9789077330128
€ 35,00
uitgeverij Van Dishoeck

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s