romeins dieet van slaapmuizen en zee-egels

Een klein berichtje op nu.nl zette me toch aan het denken. Britse archeologen hebben vlakbij Napels de overblijfselen van een riool opgegraven -van voor 79 n.ch.- waarin veel aanwijzingen zijn te vinden over het dieet van Romeinse burgers. Als proteïnerijk voedsel at de gewone burger zee-egels en slaapmuizen. Je hoort zo ideeën aan over oerdieten en dan denk ik nu:’getver, slaapmuizen…’ Mijn hoop is dat ze daar gewoon rondsnuffelden en niet gegeten werden.

Het bericht: Het riool is ongeveer 86 meter lang en ligt onder de resten van oude woningen in het historische stadje Herculaneum. Onderzoekers van de British School in Rome hebben bij de opgraving maar liefst 770 zakken met oude menselijke uitwerpselen gevonden, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Nog nooit eerder werd er zo veel organisch materiaal uit de Romeinse tijd opgegraven.In het riool zijn met name verteerde etenswaren gevonden. Zo troffen de wetenschappers resten van groente en fruit aan, maar ook overblijfselen van proteïnerijk voedsel dat we vandaag de dag niet meer eten, zoals zee-egels en slaapmuizen.

Verder bevatten de maaltijden van de Romeinen waarschijnlijk veel olijven, walnoten, eieren en vijgen. De vondsten hebben vooral betrekking op de eetgewoontes van de doorsnee Romeinse burger. Daar was nog relatief weinig over bekend. Tot nu toe is er bij opgravingen vooral veel informatie gevonden over de eetgewoontes van welgestelde Romeinen.

Herculaneum -huidige Ercolano-  was een stad uit de oudheid, gelegen tussen Napels en Vesuvius, die bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n.C. door lava werd bedekt. De Mythe vertelt dat Herakles (of Hercules)  zou aan het hoofd van een groot leger heel Europa zijn doorgetrokken om tirannen en andere slechte heersers te verdrijven en te vervangen door wettige koningen. Nadat hij Spanje al had onderworpen, veroverde hij ook Italië. Toen dat karwei klaar was, zou hij – voordat hij verder trok naar Sicilië – een kleine stad gesticht hebben op de plaats waar zijn vloot voor anker lag en die genoemd hebben naar zichzelf. Historisch gezien is Herculaneum waarschijnlijk gesticht in de 6e eeuw v.Chr. als nederzetting van de plaatselijke Osken, hoewel er geen vondsten zijn gedaan van voor de 4e eeuw v.Chr. Het was een stadje aan zee, waarvan de inwoners voornamelijk van de visvangst leefden.

foto’s Herculaneum bron: wikipedia

site: Herculaneum NL en Herculaneum IT

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s