vermicelli con la bottarga

Dit gerecht begon met een fles wijn, gekregen van Francesco van Papposileno, ristorante e enoteca. Een bijzondere wijn; Ansonica uit Porte Ercole. De Ansonica witte druif groeit langs de Monte Argentario kustlijn – Maremma – en op Sicilië. In Toscane maakt men er – in het algemeen – witte wijn van.  Maar de meeste ‘kennen’ deze druif als basiswijn in een blend met andere soorten in de Vermouth en de Marsala uit Sicilië. Op Sicilië heet de druif trouwens Inzolia. Deze bijna 100% Ansonica witte wijn heeft een verrassend sterke smaak, vol, evenwichtig, heeft een lage zuurgraad en een laag alcoholgehalte.

Francesco adviseerde de wijn open te maken bij een pasta met bottarga. Nog een piepklein lesje over bottarga; het is een vis-specialiteit van Sardinë, maar komt ook voor in andere gebieden langs de Middelandse Zee. Het ontstaat door de conservatie van viseieren. De eitjes (kuit) van de harder (bottarga di muggine) worden – nog in de zak waarin ze in de vis zitten – gezouten en tussen houten planken geperst om vervolgens op koele, luchtige plaatsen te drogen. ‘Vroeger’, het oudste document waarin bottarga genoemd wordt dateert uit 1386, hebben de Arabieren het geïntroduceerd op Sardinië. Goede bottarga is zeer moeilijk te vinden, gruwelijk prijzig maar het recept is daarentegen weer uitermate eenvoudig.

Francesco regelde de bottarga, gaf een pak goede vermicelli en met de laatste tips and tricks konden we aan de slag.

KOPEN

  • stuk oudere bottarga, geraspt
  • stuk verse bottarga, geraspt
  • 2 teentje knoflook, fijngehakt
  • zout
  • peterselie
  • olijfolie

DOEN

Olie verwarmen in een grote koekenpan en de knoflook met een beetje grof zeezout toevoegen. Heel zacht bakken en op het laatst de ‘oude’ bottarga en peterselie toevoegen. Vuur uit. Pasta al dente koken.

Gekookte pasta mengen in de grote koekenpan met de bottarga. Soeplepel pastawater toevoegen, even op het vuur en roeren. Verse bottarga erover strooien. Eet smakelijk!

bron; bottarga

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s