panforte

Prachtige stapels panforte of panpepato liggen te pronken bij pastecceria’s in de Toscane. Het is een koek op basis van vruchten, noten en honing. Oorspronkelijk uit Siena – oudste vermelding dd 7 feb. 1205- en gebruikt als betaalmiddel voor monikken en nonnen als een vorm van belasting. Het heette destijds Panes pepatos et melatos (brood met peper en honing). Er bestaan honderden recepten maar ik heb een recept van ZTRDG uitgeprobeerd Zonder noten natuurlijk … 

14 personen
15 minuten (+ 30 min. oventijd)

  • 100 g  geconfijte citroenschil (cedro)
  • 100 g geconfijte sinaasschil
  • 100 g gedroogde dadels
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g bloem
  • 100 g suiker
  • 100 g honing
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/2 tl witte peper
  • 1 snufje zout
  • 50 g boter
  • bakpapier

Snij het gedroogde fruit in stukjes. Meng alle ingrediënten behalve de suiker, de honing en de boter.

Doe de suiker en de honing in een pannetje met 1 el water. Roer even door en zet op een laag vuurtje. Kook deze stroop op tot 130 °C (als je een thermometer hebt), of doe een heel klein beetje van de stroop in koud water en kijk of het een stevig bolletje wordt. Roer de boter door de suikerstroop.

Vet een lage passende vorm in met een klein beetje boter. Bekleed de vorm met bakpapier.

Meng de hete stroop heel snel met alle droge ingrediënten en doe dit geheel in de bakvorm. Duw eventueel met natte handen aan. Dit moet heel snel gebeuren want de stroop koelt snel en wordt onhandelbaar. Zet de vorm 30 min. in een warme (150 °C) oven. Duw het geheel nog even met natte, koele handen (voorzichtig!)aan. Laat helemaal afkoelen en snij de panforte in de gewenste vorm.

Lekker met pittige (oude Hollandse) kaas, maar ook zo bij de koffie.

Ben behoorlijke enthousiast over de mogelijkheden van deze bereidingstechniek. Je kunt eigenlijk alles erdoor mengen, ook kindvriendelijk fruit zoals rozijnen, gedroogde appeltjes, vijgen en óók de specerijen aanpassen. Vaak gaat er ook cacaopoeder in. Of amandelmeel ipv bloem voor een glutenvrije versie. Mogelijkheden in overvloed!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s