ossobuco op milanese wijze

L’ossobuco alla Milanese, zoals de naam al doet vermoeden, is een typisch recept van de Lombardische stad Milaan, zeer eenvoudig te bereiden en zeer smakelijk bovendien. Het gerecht is verspreid over heel Italië, hoewel de bereiding varieert van regio tot regio.
Uiteraard, is het belangrijkste ingrediënt de ‘ossobuco’:  runderschenkel of kalfsschenkel.
Het is niet precies bekend wanneer de ossobuco in de Milanese keuken kwam, maar zeker is wel dat het in 700 al een van de gerechten was en werd beschouwd als een gastronomische schotel.KOPEN

  • 4 runder- of kalfsschenkels van 350 g
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • ½ l. bouillon
  • 50 g boter of scheut olijfolie
  • 50 g meel
  •  ½ citroen, schil geraspt
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 grote tak peterselie
  • 1 glas witte wijn
  • zout en peper

DOEN

Doe in een grote koekenpan de olie, voeg de fijngesneden ui toe en laat het smoren op een laag vuur . Knip links en rechts naast het bot de ‘witte rand’ door. Dit voorkomt dat het vlees hol/bol trekt tijdens het bakken. Doe in een diep bord het meel en wentel  het vlees met beide zijden erin.  Als de ui doorzichtig wordt (dit duurt ongeveer 15 minuten), vlees toevoegen in de pan en bruin ze aan beide kanten. Vervolgens afblussen met een glas witte wijn. Laat de wijn vervolgens verdampen en voeg een soeplepel bouillon toe.

Laat het gedurende anderhalf uur sudderen, afgedekt met een deksel met een kleine opening. Beweeg de pan af en toe  en het vlees om te voorkomen dat het aan de bodem vastplakt. Indien nodig extra bouillon toevoegen.

Ondertussen de beroemde gremolada bereiden, een mengsel van gehakte peterselie, geraspte schil van een halve citroen en een teentje knoflook. Die vijf minuten aan het einde van het koken toevoegen. De Milanese traditie wil dat dit heerlijke gerecht wordt geserveerd met risotto alla Milanese, of met polenta. Wij vinden hem ook gewoon heerlijk met verse pasta… Bon Appetit!

Advies;
Als u de voorkeur geeft, kan het recept voor de ossobuco ook gemaakt worden met tomaten. Voeg 300 ml tomaatpuree toe na de witte wijn. Indien nodig, van tijd tot tijd, voeg een soeplepel bouillon toe tijdens het koken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s