de keukens van Amsterdam

Als studenten architectonische vormgeving fantaseerden we al over ‘gevelloze’ gebouwen. Neem een stuk Nassaukade, bijvoorbeeld 5 panden en sloop alle voorgevels en zie hoe verschillende levens zich op allerlei etages zich afspelen. Dat vind ik bijzonder fascinerend. Zoiets maar dan anders heeft Erik Klein Wolterink gedaan met keukens. Plattegronden van diverse eetculturen, zo vat hij het werk zelf samen. Van de joodse keuken tot de Hollandse pot, van Surinaamse exotische flesjes tot Turkse en Marokkaanse kruiden, pannen en ander kookgerei. Erik fotografeerde deze keukens in Amsterdam, de buitenkant gesloopt en de beelden opnieuw gemonteerd tot compacte eenheden. Het zijn geconstrueerde naaktprotretten  aldus Linda Roodenburg, die in het bijbehorende boek Kitchen Portraits, haar eigen verhaal bij schreef. Linda wist in eerste instantie niet wie en/of welke nationaliteit bij de foto’s hoorden. Door naar details te kijken wilde ze het ‘raden’.

Er zijn verschillende serviezen om gerechten met vlees en zuivel te scheiden, er zijn ongerezen broden (matzes), in de flessenkast staan een Israëlische grappa en een zoete,onder rabbinaal toezicht geproduceerde wijn voor de sabbatviering op vrijdagavond. Kortom, een koosjere keuken. Maar hoe zat het met de uitpuilende keuken vol reguliere kruiden, Knorrs groentebouillon, Turkse worst, Hollandse boerenjongens en Italiaanse porcini? In deze keuken lijkt de hele wereld present.

 

Het flesje uiterst links op de bar verraadt de Surinaamse wortels, een klein flesje rumaroma van het merk Jo-La. Hier zwaait een Surinaamse kokkin de scepter.

Keukens van Amsterdam, 21 oktober – 4 december. Stadsarchief, vijzelstraat 32 Kitchen Portraits, uitgeverij FW en Galerie Bart, €25.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s