koekjes zonder ei

Shortbread met winterse smaak, iets aangepast maar vooral geïnspireerd door ‘Johanneke’. Deze boterkoekjes hebben een volwassen smaak door de zelfgemaakte kruidenmengsel. Voor kinderen zou ik gewoon kantenklare speculaaskruiden gebruiken. 

Speculaaskruiden
(ongeveer 6 theelepels)

  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 3 kruidnagels
  • zaadjes uit 10 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • ½ tl zout
  • 1 tl kaneel, gemalen
Maal alle specerijen met elkaar fijn in een specerijenmolen of minikeukenmachine. Zeef eventueel daarna.


Speculaasshortbread
(20-24 koekjes)

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram boter, in kleine blokjes
  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels (eigen gemengde) speculaaskruiden (zie boven)
Doe de suiker en de bloem in een kom en meng even. Wrijf de boterblokjes erdoor tot je een kruimelig mengsel hebt en kneed het dan lichtjes en snel tot een bal. Rol of druk uit tot een paar mm dik. Steek er vormpjes uit en leg deze met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in een oven van 180C in 8-15 minuten (afhankelijk van dikte en grootte) gaar en heel lichtbruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Leuk om cadeau te geven.
Advertenties

2 thoughts on “koekjes zonder ei

  1. Zien er heerlijk uit. Helaas kan ik geen boter gebruiken, ik heb het wel is geprobeerd koekjes me olie te maken, maar dat lukte niet echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s