Jane Webster’s chocoladetaart

Jane Webster is een Australische francofiel, die een diepgewortelde wens om in Frankrijk te wonen heeft laten uitkomen. Met man en 4 kinderen ging ze het avontuur aan. Ze kochten een inmens kasteel ‘château de Bosgouet‘ in Normandië, knapten het op, startten de kookschool ‘The French Table’  en zij schreef er een (kook)boek over. Deze fantastische taart spatte van de bladzij en ik had een jarige vriendin met een ‘ook’ een wens. Hetzij van een kleiner formaat; ‘een door mij gebakken chocolade taart’. En u weet pure chocolade (min 70%) zit bomvol vitaminen (A,B1,B2,D en E), flavonoïden, goede vetten en is een van de rijkste natuurlijke bronnen van het mineraal magnesium. Wens haar van harte het allerbeste!

KOPEN / chocoladedeeg

  • 175 g ongezouten boter, in stukjes
  • 100 g poedersuiker
  •  1eidooier
  • 250 g bloem
  • 2 el cacaopoeder
  • 1-2 el ijswater

chocoladevulling

  • 3 eidooiers
  • 2 eieren
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 150 g boter
  • 250 g pure chocolade (gebruik 200g lindt 85% en 50 g lindt 99%)

DOEN/ taartbodem

Let op: de taartbodem maken duurt met koelen minstens 3 uur. Meng voor het deeg boter en poedersuiker licht en romig in een keukenmachine. Voeg de eidooier toe en gebruik de pulseerknop om te mengen. Zeef de bloem en cacao boven de kom en roer ze erdoor. Voeg dan het water toe; het deeg zal vochtig zijn. Wikkel het in plastic folie en leg het 2 uur in de koelkast.

Vet een rechthoekige taart van 40×15 cm (of een ronde van 28 cm Ø). Dit deeg kan lastig te verwerken zijn, druk het daarom direct in de vorm. Dek het af met plasticfolie en zet de vorm 1 uur in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 200ºC.   Leg een vel bakpapier en blindbakvulling op het deeg en bak het 10 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het papier en druk het deeg terug in de vorm. Zet de vorm terug in de oven en bak het deeg nog 10-15 minuten, tot het mooi bruin en droog is. Laat het afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130ºC. Maak ondertussen de chocoladevulling. Klop de eidooiers, eieren en suiker met een mixer. Smelt de boter en chocolade au bain marie, roer het mengsel glad en laat het iets afkoelen. Schep het chocolademengsel voorzichtig door het eimengsel. Schenk het in de deegvorm en bak deze 15 minuten, tot de vulling aan de randen gestold is, maar nog wat zacht in het midden. Laat de taart afkoelen voor het serveren.

 

bron: Jane Webster, À Table, de culinaire joie de vivre van Normandië, Tirion Culinair

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s