Zalig Kerstfeest!

Kerstfeest is in Nederland het familiefeest bij uitstek, zoals ook blijkt uit deze schoolplaat, die P. van Geldorp rond 1925 tekende. Vanaf het einde van de 16de eeuw propageerde de kerk de kerststal om de geboorte van Jezus te verbeelden, compleet met engelen, os en ezel en soms zelfs een kameel. Vanaf de 19de eeuw begon de kerststal zijn opmars in de huiskamer, tegelijk met de kerstboom, een uit Duitsland overgenomen gebruik.

De symboliek van de kerstboom gaat terug op o.a. het paradijsverhaal (de levensboom): de altijd groene dennenboom (spar!), het symbool van overleven.

Eten, drinken 

Het zonnewendefeest – viering van terugkering van de zon- was tevens de rituele herdenking van het afsluiten van de voorraadvorming: de gaven van de natuur waren binnengehaald, werden geordend en verdeeld zodat men daarmee de winter kon doorkomen. En omdat er een grote voorraad was, sprong men voor één keer goed uit de band: er werd eens extra geprofiteerd van de overvloedige rijkdommen. Het beste vlees en de lekkerste groenten werden dan ook bewaard voor deze maaltijd, het hoogtepunt van het feest. Welvarend eten met winterzonnewende was aanvankelijk heel gewoon en vanuit de menselijke natuur begrijpelijk. Ontegenzeggelijk liggen hier de wortels van ‘kerstfeest-vreetfeest’.

bron: verreverwanten en VITERNA

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s