crostata di marmellata, krokante koek met jam

Heel soms koop ik in plaats van brood, deze grote koek met jam voor de kinderen bij de Italiaanse bakker. Altijd succes. Wat was ik blij dat ik een eenvoudig recept vond op de blog bij Antoinette.
KOPEN
120 gr plantaardige boter, niet te koud
300 gr bloem
100 gr suiker
1 ei en 1 eigeel
de geraspte schil van een halve citroen
een snufje zout
1 pot jam naar keuze
DOEN
Doe de bloem in een flinke schaal. Maak er met je vuist een kuiltje in en doe daarin de boter in stukjes, de suiker, het ei en eigeel, de citroenrasp en het zout. Kneed dit vlug samen, totdat er een glad deeg ontstaat.
 
Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
Gebruik ¾ van het deeg om een bakvorm met een doorsnee van 24 cm mee te bekleden. Druk het deeg goed aan.
Doe een klein beetje water bij de jam, om te voorkomen dat de jam uitdroogt tijdens het bakken. Verdeel de jam over de bakvorm.
Rol de rest van het deeg uit met de deegroller. Snijd er repen van en beleg er de bakvorm mee, zoals op de foto aangegeven.
Bestrijk de repen eventueel met eigeel voor een mooie glans en bak de crostata in ongeveer 40 minuten gaar op 180° in de oven.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s