kiemplant

Al in de jaren 60 werd door artsen en therapeuten in Frankrijk kiemplant-therapiën toegepast. De kiemplant als geneeskrachtige bron uit de natuur. Naast  de bekende tuinkers is er inmiddels een keur aan smaken en culinaire eetbare bloempjes en bladeren bij de groothandel te koop. Toen Rob Baan, directeur eigenaar van KoppertCress, het boek las ‘eten tegen kanker, de rol van voeding bij het ontstaan van kanker‘ viel alles wat hij tot dan toe had gedaan tot een opwindend nieuw en vooral heilzaam geheel. Hij kweekt nu cresses -23 soorten!-, eetbare bladeren en bloemen. Wat ik vooral leuk vind is dat je met een nootallergie een noot smaak kan toevoegen aan een salade door rucola cress te gebruiken.

Waarom zijn kiemen gezond?
Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken.
Kiemgroenten zijn een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam worden vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd.

Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er tevens voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert.

Zelf kiemen kan via de peuleschil.

info:cresses en sprouts & slowjuice

foto: rock chives, smaak milde knoflook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s