wortelcake met frosting

Houd inmiddels erg van hartige cakesoorten, je kunt allerlei ingrediënten toevoegen. Denk ook aan gedroogde tomaten, olijven en verse italiaanse kruiden. Wie kaas mag kan blokjes geitenkaas toevoegen, heerlijk. Wat deze melkvrije cake bijzonder maakt is de toevoeging van sinaasappel. Vandaag een cake gemaakt voor een zeer zieke vriendin die flink moet eten. Vandaar de frosting met kwark en kaas opdat het haar smaakt en de kiloos erop blijven. 

KOPEN

  • 280 gr fijn geraspte wortel
  • 1 medium sinaasappel
  • 140 gr rozijnen
  • 115 gr zelfrijzend bakmeel
  • 115 gr volkoren bloem
  • 1 tl bakpoeder plus een snufje
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 140 gr donkere basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 125 ml zonnebloemolie

DOEN

1. Verwarm de oven voor op 160ºC.

Rasp de schil van de sinaasappel en pers 3 eetlepels van het sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een schaaltje en voeg de rasp toe. Roer dit even goed om en zet dan apart om te weken terwijl je de rest van de cake maakt.

2. Neem een diep vierkant bakblik van 20 cm en vet dit lichtjes in met olie. Leg een stuk bakpapier op de bodem om hem makkelijker los te krijgen.

3. Meng de twee bloemsoorten met 1 tl bakpoeder, baking soda en kaneel.

4. Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom.

5. Breek het andere ei bij het eigeel, doe hier de suiker bij. Klopt dit samen voor 1-2 minuten tot dik en schuimig. Giet hier langzaam de olie bij en blijf kloppen op een lage stand tot alles goed gemengd is. Doe de bloem erbij, eerst de ene helft, roer dit goed door het ei mengsel met een rubberen spatel of grote lepel. En dan de tweede helft. Het deeg is vrij dik dus wees niet gealarmeerd. Dat hoort.

6. Doe het snufje bakpoeder bij het eiwit en klopt dit tot zachte pieken.

7. Vouw de rozijnen (en alle vloeistof die nog over is) en de geraspte wortel bij het bloemmengsel. Meng er voorzichtig het geklopte eiwit door, giet het dan in het bakblik. Schud met het bakblik om het glad te krijgen. Bak dit 1 uur in de oven tot gerezen en stevig of totdat een houten spies er droog uitkomt als je hem in het midden erin steekt.

8. Laat 5 minuten buiten de oven in het bakblik afkoelen, draai daarna om, haal het papier eraf en laat hem verder afkoelen op een cakerek.

Frosting

  • 100 gr zachte kaas bv philadelphia light
  • 100 gr kwark
  • 3 el poedersuiker (gezeefd)
  • 1/2 tl geraspte citroenschil
  • 1,5 tl citroensap

Frosting

1. Om de frosting te maken, roer je de zachte kaas, kwark, poedersuiker en citroenschil door elkaar, klopt het niet te lang. Roer het citroensap erdoor. strijk de frosting over de wortelcake en snij het in 16 stukken. Deze cake wordt nog beter als je hem goed ingepakt een paar dagen bewaard voordat je de frosting erop doet. Hij blijft 5 dagen goed in een luchtdichte verpakking of – als je de icing er al op hebt gedaan – in de koelkast

Recipe by De Glazen Vork at http://www.deglazenvork.nl/wortelcake/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s