zout – calcium – botontkalking

 We weten inmiddels dat 20 minuten -onbeschermd!- zon op het gelaat  een vitamine D boost is waarvan je botten ijzersterk worden.  Bewegen is de andere múst. Zo sport André Kuipers iedere dag 2 uur intensief om te verkomen dat hij als een ‘natte dweil’ straks uit de Sojoezcapsule op aarde stapt.  Zonder sporten zou, door de gewichtloze omgeving, de spiermassa van de ISS-bewoner snel afnemen. En zijn botten zouden broos worden door de snelle botontkalking die optreedt als de spieren en pezen niet meer aan het skelet trekken. Sporten houdt dat binnen de perken. 

Maar interessanter zijn de wetenschappelijke experimenten, ook op het gebied van de menselijke fysiologie die André de afgelopen tijd veel heeft gedaan. Eén van die experimenten ging over de invloed van zout (natrium) op botontkalking. De resultaten zijn erg interessant voor ‘ons melkallergiëers’ met vergrootte kans op botontkalking oftewel osteoporose. Hij volgde verschillende diëten tijdens de lange ruimtevlucht (je verliest snel botmassa in gewichtloze toestand) om inzicht te krijgen in de processen die het verlies van calcium en de verandering in botstructuur veroorzaken. Inmiddels is bekend dat meer zout innemen de zuurgraad in het lichaam verhoogt waardoor je een versnelde botontkalking kunt krijgen. Daarnaast tast het ook het botmetabolisme aan. Dat is het proces waarbij oud weefsel uit de botten wordt verwijderd en nieuw weefsel wordt aangemaakt.

Ook goed om te weten dat osteoporose NIET ontstaat door gebrek aan kalk. Het heeft meer te maken met het onvermogen van beenderen om kalk te gebruiken. Op aard lijkt dat het een gevolg te zijn van een lage oestrogeenspiegel (vrouwen na de menopauze) Hormonen spelen daar een rol van betekenis waaronder de bijschildklierhormoon, het schildklierhormoon, oestrogeen en progesteron. Het meest dramatische botverlies kwam voor tijdens een studie bij gezonde jongeren die 3 maanden plat zijn gaan liggen, zonder oefening. In die periode kwam tot 15% botverlies voor!

André draait nog ’n paar rondjes om de aarde om begin juli op de steppes van Kazachstan te landen samen met de resultaten. De vraag is; ‘hoe komen wij meer te weten over wat hij heeft ‘ontdekt’?’ Via het SOLO experiment van de ESA (European Space Agency) misschien?

Bron; NRC en het Parool

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s