spaghetti alle vongele

Pasta met schelpdiertjes is een van mijn favoriet in pastaland, eenvoud siert het gerecht. Er zijn twee soorten schelpjes; i lupini oftewel vongele comuni (mijn favoriet en dat is puur nostalgie) en  vongele veraci, herkenbaar aan de twee ‘antennes’. 

Allereerst bepaal je of de schelpjes vers zijn. Zijn ze gesloten in het zakje? ja -> Openen ze als je ze in zeewater (water met zeezout) doet? ja -> Sluiten ze weer als ze botsen met iets anders? Ja -> ze  reageren dus zijn ze levend en dus vers.

KOPEN

  • netje vongele
  • bosje peterselie, blaadjes fijngehakt, steeltjes kort gesneden
  • klein chilipepertje, verkruimeld
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • olijfolie
  • ½ glas witte wijn

DOEN

De schelpjes een klein uurtjes in gezouten water laten staan, je kan tussendoor het water verversen of de kraan even laten lopen boven de bak.

Water met grof zeezout opzetten voor de pasta en deze ‘al dente’ koken. Neem een grote steelpan en bak de knoflook samen met de chili en peterselie steeltjes zachtjes in de olijfolie. Afblussen met de witte wijn. Schelpen erbij en schudden. Als de pasta bijna gaar is klein beetje kookvocht (of visbouillon) bij de schelpen doen en de pasta en de fijn gemaakte bladpeterselie toevoegen. Afkoken in de steelpan en serveer zo op tafel.

Snoep tip; lekker om met brood het kookvocht uit de pan te deppen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s