zuurkoolstampot

Wat is dat toch met zuurkool? Hollandser kan je het bijna niet krijgen, het hoort bij de winter, traditie en onze cultuur,  maar merk dat ‘men’ niet weet hoe je het klaar maakt. (Maar misschien heb ik het niet juist en dan post ik deze mail uit belofte voor mijn vriendin uit Ecuador). Het geheim van zuurkool is dat hoe langer het gaart, hoe zachter, hoe lekkerder… Samen met ambachtelijke  zuurkoolspek, de juiste kruiden en aardappelen! krijg je een een overheerlijke ouderwetse stamp. 

KOPEN

  • 1,2 kg stampot aardappelen (vraag de groenteboer)
  • 1 kg wijnzuurkool
  • klein uitje, gesnipperd
  • 50 g reuzel
  • groot glas witte wijn + extra
  • 2 kleine laurierblaadje
  • 4 peperkorrels
  • 6 jeneverbessen
  • 350 g spekjes, uitgebakken
  • stuk zuurkoolspek
  • 150 g ontbijtspek aan een stuk (optioneel)
  • 1 el mosterd & peper
  • 2 rookworsten

DOEN

Maak twee kruidenzakjes; vul een t-sac met 1 blaadje laurier, 2 peperkorrels, 3 jeneverbessen. Doe de reuzel in een pan met dikke bodem en laat smelten, fruit hierin enkele minuten de fijn gesneden uitjes. Zet het vuur uit en de oven aan op 150ºC. Spoel de zuurkool kort onder stromend water -volgens sommige eeuwig zonde- en knijp goed uit. Leg een gedeelte van de zuurkool op de uitjes, leg in het midden het stuk zuurkoolspek links en rechts de zakjes kruiden en dek af met de rest van de zuurkool. Giet er de wijn over en leg er een beetje reuzel op. Zet voor minimaal 2uur in de oven. Na twee uur het vocht controleren en indien nodig extra witte wijn toevoegen. Temperatuur verlagen naar 100ºC en tot aan gebruik in de oven laten garen.

Half uur voor etenstijd spekjes uitbakken, rookworsten laten wellen en aardappels schillen,koken en stampen. (Bewaar wat kookvocht!) Haal de zuurkool uit de oven, verwijder de zakjes en spek en meng door de aardappelpuree samen met de uitgebakken spekjes, mosterd en vers gemalen peper. Als de aardappelpuree iets te droog is, gebruik het kookvocht om het smeuïger te maken. Leg het vlees op de stampot en zet de pan op tafel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s