poffert

IMG_4527Poffert of Boffert, van de naam word ik al blij, is een traditioneel recept uit het noorden van Nederland. Bijna hetzelfde recept maar dan in andere delen van ons land gemaakt heet het ketelkoek, Jan in de zak of broeder. Ook leuk. Deze week aandacht voor Hollandse recepten.

Een poffert maak je door het deeg in een poffertvorm ongeveer twee uur in een grote pan met water zachtjes te laten garen op het vuur. Maar het kan ook anders, in de oven:

KOPEN

  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 g krenten en/of rozijnen
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 0,1 ltr rijstemelk (ipv melk)
  • 0,1 ltr water
  • 1 tl kaneel
  • zout

DOEN

Was en wel de krenten en/of rozijnen. Verwarm de oven op 150 ºC. Vet de poffertvorm in en strooi met paneermeel of bloem.

poffert beslagDoe zelfrijzend bakmeel in een beslagkom, voeg vanillesuiker, basterdsuiker, eieren, melk, water, kaneel, zout, krenten toe. Mix het beslag tot een glad deeg en giet dit in de vorm. Bak de poffert gaar in ongeveer een uur. Serveer de plakken poffert met stroopsaus (15 g boter, 15 g bloem, 0,3 ltr melk (of minder rijstemelk), 100 g stroop / maak n roux en roer melk erdoor, op het laatst stroop) of boter en buine suiker.

bron: kookboek “gronings eten’ van Hans Donderwinkel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s