appeltaart.dubbel

appeltaart.2lagen

Heerlijk weer een bijzonder appeltaart recept erbij! Nogmaals een recept uit Italië, de taart wordt gevuld met appels die op twee manieren zijn voorbereid; ‘geschild & in plankjes’ en ‘gestoofd in witte wijn’. Ongewoon lekker. En als je kantenklaar zanddeeg neemt van ‘Tante Fanny’ ben je in een mum van tijd klaar.

KOPEN

  • 350 g bloem
  • 180 g zachte boter
  • 70 g lichte basterdsuiker
  • 5 eidooiers

Klop met een handmixer boter 3-4 minuten met de lichte basterdsuiker tot de suiker opgelost is. Klop de eidooiers erdoorheen.

  • 5 peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • ½ vanillestokje

Maal de peperkorrels, de kruidnagels en het merg uit het vanillestokje fijn in de vijzel.

Meng de fijngemalen specerijen met de bloem en voeg het bij de boter, spatel de bloem voorzichtig van beneden naar boven door de boter tot een zacht en glad deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het circa 2 uur rusten in de koelkast.

(Ik nam een rolletje zanddeeg van Fanny en deelde deze in tweeën.

kek zanddeeeg met specerijen

De onderste laag bestrooide ik met de specerijen.)

  • 1 kg appels
  • 15 g boter
  • 1 citroen
  • 1 glas droge witte wijn
  • abrikozenjam
  • 3 el basterdsuiker

appelstoof voor de appeltaartSchil appels en verwijder het klokhuis. Snijd 3 appels in middelgrote stukjes. Doe de stukjes appel in een pan met de boter, wijn, suiker en 1 stukje citroenschil. Doe een deksel op de pan en gaar de appels in 15à18min op middelmatig vuur. Laat afkoelen.

De andere 3 appels doormidden snijden, en deze helften dwars in hele dunne plakjes snijden. Besprenkel met citroensap om verkleuren te voorkomen.

Neem de helft van het deeg en rol deze uit en bedek de bodem van een lage taartvorm. Verdeel de in wijn gegaarde stukjes appel over het deeg.

Rol de andere helft van het deeg uit en leg deze op de gegaarde stukjes appel. Snijd de rand van het deeg bij en druk het deeg langs de rand aan.

Verwarm de oven op 175ºC . Smeer een dun laagje abrikozenjam over de taart en bedek dit met de appelplakjes. Bestrooi de taart met suiker en bak 50 min. Leg als de appelplakjes te donker worden, ongeveer halverwege de baktijd, een stuk aluminiumfolie over de taart.

bron: la cucina italiana

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s