pompoen-sinaasappel marmelade

sinaasappel-pompoen

Wie houdt van bitterzoete marmelade met een ‘frisje’ en heel subtiel vleugje kaneel moet vooral dit recept eens proberen. Tipt niet aan een gekochte versie, zo lekker.  Gewoon maken, bewaren in de kelder maar uitdelen is ook fijn.

KOPEN

  • 900 g sinaasappelen
  • 450 g citroen, schoongeboend, in dunne plakjes
  • 2 kaneelstokjes
  • ¼ tl geraspte nootmuskaat
  • 3 cm verse gember, gesnipperd
  • 175 ml water
  • 800 g schoongemaakte pompoen
  • ½ kg rietsuiker
  • indien nodig agar-agar

DOEN

Schil de sinaasappel met een dunschiller,  snijd de sinaasschil in zeer fijne reepjes. Pers de ‘kale’ sinaasappels en doe het sap in een pan met dikke bodem en bewaar de witte halve sinaasappel. Snijd de citroenen in zeer dunne plakjes, vang de pitjes op en houdt apart. Snipper de gember.

Neem de pan met sap en voeg de sinaasreepjes, citroen, gember en het water toe. Neem een theezakje en vul met de citroenpitjes, kaneelstokjes, nootmuskaat en leg de grote witte halve sinaasappels er bovenop. Breng aan de kook en laat circa een uur afgedekt sudderen.Screen shot 2012-12-19 at 14.56.18

Verwijder de witte halve sinaasappels en voeg de pompoen toe. Laat nog een kleine 2 uur op het vuur staan tot alles zeer zacht is.

Vis de kaneelstokjes uit de pan, roer de suiker er op laag vuur door tot deze helemaal is opgelost. Kook 15 minuten op hoog vuur totdat de marmelade dik genoeg is. Proef de marmelade of deze zuur/zoet genoeg is en doe er eventueel wat citroen of suiker bij. Test de marmelade door een klein theelepeltje 3 min in de ijskast te leggen, kijk dan naar de vloeibaarheid. Door de marmelade langer te koken wordt deze dikker. Als je de marmelade iets steviger wilt dan kan je circa 2 gram agar-agar erdoor roeren.

Giet de marmelade in gesteriliseerde potten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s