was het maar zo simpel

Esther Quelle–artisjokGeïnteresseerd in alles wat goed en gezond is om te eten heb ik al maanden een boek op mijn bureau liggen dat ik graag wilde doornemen maar per toeval op de verkeerde bladzijde opensloeg.  De auteur, een hippe dunne dame, komt met een simpele verklaringen waarom wij last hebben van voedselallergiën. And there she lost me…

De ‘Gediplomeerde Voedingscoach’  legt op blz. 140* namelijk uit wat een voedselallergie is: ‘ Een allergie of gevoeligheid niets anders is dan een boodschap van mijn lichaam dat het overladen wordt met gifstoffen en er niet meer tegen kan. Het geheim (zeer goed verborgen, zelfs door mijn allergoloog niet verklapt!) om allergiëen onder controle te houden of voorgoed tot het verleden te laten behoren, is ontgiften en je blootstelling aan vervuiling, chemicaliën en andere gifstoffen tot aan het minimum te beperken’.

Was het maar zo simpel.

Laten ik allereerst beschrijven hoe volgens het UMC een voedselallergie ontstaat.

Bij het ontstaan van een voedselallergie speelt erfelijke aanleg een rol. Wanneer iemand een erfelijke aanleg heeft kan de allergie op elke leeftijd ontstaan. Meestal gaat dit geleidelijk, in een periode van een aantal weken tot maanden. Het is onduidelijk waarom de één wel een allergie krijgt en de ander niet. Ook is onduidelijk waarom ‘ineens’ een allergie kan ontstaan voor iets wat iemand altijd heeft kunnen eten.

Waarom het ene voedingsmiddel klachten geeft en het andere niet of veel minder vaak, is niet bekend.

De reden om deze post te schrijven is dat ik dergelijke persoonlijke inzichten overal tegen kom. Zoals bij iedere nieuwe dieetgoeroe er ook weer een nieuw inzicht is. Maar persoonlijke inzichten, zonder enig schroom, voor waarheid te verkondigen is fout.  In dit geval stigmatiseert  mensen met een voedselallergie en plaatst ons in een verdedigingspositie. Wij eten geen gifstoffen maar maken anti-stoffen tegen doodnormale alledaagse ‘gezonde’ produkten.

Bij deze verdedigd!

Wellicht bedoelt de schrijfster dat je het zou kunnen zien als dat je lichaam een helper is om goede keuzes te maken. Misschien geeft het de richting aan naar voeding die bij je past? En wat voor de een gezond is kan voor de ander leiden tot een heel ander leven.

foodfeelgood/EVA

Neem Eva, levend in het paradijs.…. totdat ze een hap nam van die übergezonde appel.

peΠ

foto: Esther Quelle schilderij: Mauritshuis

*citaat uit; eet jezelf mooi, slank & gelukkig

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s