Pasta alla haas

haasragùOp grote schoonmaak door diepvriezer kwam ik nog een haasje tegen. Niet echt een top ingrediënt voor een zomerse maaltijd, zou je denken. Echter in de Toscane staat op het zomerse menu Papperdelle al cinghiala of alla lepre. Inderdaad haas.

Er is veel wild in de bossen van Toscane, waar gretig op gejaagd word. Jagers mogen volgens de wet op privéterrein schieten zolang ze minstens 50 meter van een weg of 150 meter van een huis wegblijven. Op zaterdagochtend zie je rijen 4×4 aan de rand van bossen staan en is het geknal niet van de lucht. Rond twaalven komen de groepjes boskabouters weer tevoorschijn. Tijd voor de lunch bij mammie, moeder de vrouw of in een trattoria. Sterke verhalen vraagt stevige kost, liefst van eigen vangst en bereidt volgens familie recept. Bij dit recept schuilt het geheim in de venkelzaadjes en jeneverbessen, het geeft de typische Toscaanse smaak.

HEBBEN

  • 800 g haas

marinade:

  • 2 stengels rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 ui, in stukjes
  • 2 knoflooktenen, geplet
  • ½ winterpeen, in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 8 jeneverbessen
  • 6 laurierblaadjes
  • 20 g venkelzaadjes
  • enkele peperkorrels
  • ½ ltr rode wijn

Laat de haas 24 uur gekoeld en bedekt in de marinade staan.

  • 200 g olijfolie
  • 400 g gepelde tomaat
  • zout

Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en bak het in de olijfolie aan. Afblussen met het vocht van de marinade. Vlees met de helft bedekken met de marinade -vocht en groente- en breng op smaak met zout. Doe de tomaat erbij en laat afgedekt op halfhoog vuur minimaal 2½ uur stoven.

stoof haasragùAls vlees zacht is deze uit de pan halen en ontbotten. Snijd het vlees heel klein, doe het een andere stoofpan. Doe er wat tomaat uit het kookvocht bij en gezeefd stoofvocht. Net zoveel tot er een mooie saus ontstaat. Eventueel met een pakje ‘Tomato frito’ van Heinz. Laat op laag vuur de smaken weer mengen en stoof nog even door tot er een mooie ingedikte vleessaus ontstaat.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s