Porchetta

porchetta, foodfeelgoodIn Italië liggen op grote feesten en partijen, en in de supermarkt, hele gebraden varkentjes gevuld met verse kruiden en ’n appeltje in z’n bek. Vrijwel elke regio in centraal Italië claimt dit gerecht. Er zijn Sagre della Porchetta in Umbrië, Lazio, Abruzzo tot aan het noorden van Toscane. De geschiedenis achter porchetta is lang -het gaat terug tot de middeleeuwen – er zijn aanwijzingen dat zelfs de Romeinen porchetta maakten zoals wij dat nu doen. Het varken wordt zorgvuldig uitgebeend en ingesmeerd met een overvloed aan rozemarijn, venkel en knoflook, en gevuld met z’n eigen gehakte binnenste zoals de lever. Gespiest en boven een houtgestookte vlam tussen de 6 en 8 uur rondgedraaid. Dit keer de ‘appartement, balkon en kitchenette’ bereiding, wel genoeg om feest te maken met de hele misjpoge.

KOPEN

  • 3 kg buikspek aan één stuk, met zwoerd.
  • 50 gr. grof zeezout
  • versgemalen peper
  • de blaadjes van ‘n klein bosje tijm
  • de blaadjes van ‘n klein bosje rozemarijn
  • de blaadjes van ‘n wat groter bosje verse salie
  • 2 eetl. venkelzaad
  • 8 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 eetl. olijfolie

DOEN

Verwarm de oven voor op 230ºC graden.

porchetta voorbereidingLeg het vlees met de huid naar boven, in de breedte voor u. Maak met het hobbymes inkepingen van boven naar beneden in de zwoerd, steeds op ± 8 mm van elkaar.

Draai het vlees nu om, zodat de huid beneden ligt.

Knip ± 8 stukken keukentouw van tenminste 30 cm.

MAKEN

Hak de verse kruiden heel grof voor. Doe het in een keukenmachine en voeg de knoflook, het venkelzaad toe en mix kort . De kruiden horen grof gehakt.

foodfeelgood

Bestrooi het de vleeskant van het buikspek royaal met zout en peper en masseer dat in. Verdeel dan het kruidenmengsel erover. Rol het vlees op en bind het strak dicht (Begin in het midden, doe dan de uiteinden, en bind vervolgens de touwtjes ertussen. Bij een groot stuk is het handig als iemand u hierbij helpt).

foodfeelgood

Knip de uiteinden af, wrijf de rol in met olijfolie en wrijf goed in met zout en peper.

Druppel olijfolie in een braadslede en leg de porchetta erin. Rooster het vlees 20 minuten en draai dan de oven omlaag, naar 150ºC. Dek de rollade nu goed af met aluminiumfolie en bak hem dan 3 uur, zonder er verder naar om te kijken.

Verwijder daarna de folie en bedruip het vlees met de sappen. Bak het nog 20 minuten (eventueel steeds draaien onder de gril) tot het vel mooi krokant is.

Serveer in dunne plakken, warm of koud.

bron: Home Made Winter, Yvette van Boven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s