pruimenketchup

pruim v ketchup

Met grote nieuwsgierigheid wacht ik op de maand december, niet vanwege de ‘man met de baard’ maar omdat ik van de zomer voor ’t eerst ketchup heb gemaakt, van pruimen. Het recept is van Hiske Versprille, Het Parool. En zoals zij al opmerkte is het bijzonder grappig dat dit condiment zo ongeveer de verpersoonlijking van fastfood is, terwijl het wel 4 maanden duurt voordat het echt klaar is.

Ketchup is eigenlijk niets anders dan ’n gladde Engelse chutney; groente of fruit worden met specerijen, zout, suiker en azijn geconserveerd. Deze ketchup heeft een pracht paarsrode kleur en schijnt luxe en fluweelzacht te zijn. Passend bij venkelworstjes, kaas en gehaktbrood. Ik ben benieuwd.

  • 1 kg pruimen
  • 2 middelgrote gehakte uien
  • 325 ml witte wijnazijn
  • 12 g zout
  • 150 g suiker
  • kruidenzakje; 1 teen knoflook + 1 gedroogd pepertje + 2 repen citroenschil + stukje gember + ½ tl venkelzaad / korianderzaad / allspice / zwarte peper / mosterdzaad

pruimenketchup proces

 

Ontpit de pruimen. Neem n stukje kaasdoek (of oud t-shirt of grote theefilter zakje) maak er een zakje van en doe de kruiden er losjes in. Bind dicht met een touwtje. Zet de pruimen op met de ui, de helft van de azijn en het kruienzakje. Laat ongeveer een half uur pruttelen tot alles zacht is. Haal dan het zakje eruit en zet de staafmix in de pruimen, of pureer in een keukenmachine zo fijn mogelijk. Druk alles door n zeef. Maak de pan schoon en doe puree terug in de pan met het kruidenzakje, het zout, de suiker, en de rest van de azijn/ Laat zachtjes koken, zonder deksel tot het een mooi glanzende ketchupconstistentie heeft; circa anderhalf uur. LET OP; want aanbranden dreigt. Ontsmet potjes door ze goed af te wassen en dan enkele minuten op 120ºC te zetten. Giet de hete ketchup in de hete potten en sluit direct. Oven op de kop zetten. Lekker na een maand of 4, minstens een half jaar houdbaar.

bron; het Parool, eten & drinken

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s