JARIG TOETJE met Fruit&Bubbels

Dit toetje is zo feestelijk dat het bijna zelf jarig is!

En omdat meneer en mevrouw vandaag 12 ½ jaar getrouwd zijn lijkt me het een fijn moment om te maken.

De basis is vers fruit van het seizoen en een fles bubbels. Ik gebruik Prosecco maar wees vrij om er wat anders voor te gebruiken. En misschien zelfs wel kinderchampagne als je geen alcohol wilt. Zelf nog nooit gedaan. Het recept heb ik jaren geleden uit een tijdschrift gehaald.

Voor een enorme hoeveelheid, een accubak vol neem je;

  • 200 g suiker
  • 6 dl waterDSC_2999_2_2

Los de suiker op in het water op laag vuur; laat 1 minuut koken, haal van het vuur af en laat afkoelen.

  • 1 fles Prosecco
  • 1 ½ dl water

Voeg als het afgekoeld is de prosecco toe met het water.

  • DSC_300136 g blanke poedervormige gelatine
  • 1 ½ dl water

Laat de gelatine 10 minuten wellen in een bakje met water.

Doe 1 ½ dl water in een pannetje en voeg de gewelde gelatine toe.  Dit verwarmen onder voortdurend roeren, totdat de poeder volledig is opgelost. Niet laten koken! Voeg de gelatine-oplossing bij de prosecco. Laat het afkoelen in de koelkast tot de gelei stroperig is.

Mocht je geen gelatine poeder hebben dan kan je gelatine blaadjes gebruiken. Volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

Ondertussen kan het fruit worden schoongemaakt, ontpit en in partjes worden gesneden.DSC_3002

  • 8 pruimen
  • 4 nectarines
  • 250 gram frambozen of aardbei, bosbes etc

De hoeveelheid hierboven is een indicatie. Neem vooral het fruit van het seizoen en wat je lekker vindt en mag eten. Alleen geen ananas, kiwi,papaya,mango en gember dat werkt niet met gelatine. Ik zorg ervoor dat het fruit zo gesneden is dat het hapklaar is. Zit niemand met een enorme brok fruit in zijn mond die je onmogelijk smakelijk kunt opeten.

DSC_3003Leg de vruchten in een glazen schaal (of je vult p.p. miniglaasjes)en giet het gelatine mengsel erbij. Even omroeren en zorg dat aan de zijkant een paar verschillende vruchten zitten, voor de kijk.

DSC_3008Laat het opstijven in de koelkast en bij weinig tijd in de diepvriezer. De prosecco-gelei wordt helder en je ziet alle vruchten zweven. Prachtig, smakelijk en feestelijk nagerecht.

2 thoughts on “JARIG TOETJE met Fruit&Bubbels

  1. Hi Petra,

    Hmm, dit ziet er zeer smakelijk uit, zowel qua vormgeving als qua eetbaarheid. Ik mis alleen nog die smakelijke man die je me had beloofd! Liefs, Florine

Plaats een reactie