Aardpeer beignets

aardpeer beignets

What’s in the name; aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jerusalem artisjok. Allen doen ze recht aan deze zeer bloemrijke plant met naar artisjok smakende knollen. Zoveel namen, zoveel mogelijkheden tot bereiding; koken, bakken, stoven, raspen, gratineren of pureren. En deze ‘poire de terre’ is in tegenstelling tot de ‘pomme de terre’ rauw ook zeer smakelijk.De lichtzoete, volle en aardse smaak past goed in stoofpotten en bij wild en lam, maar ook bij schaal- en schelpdieren. Dat volle en rijke karakter houdt verband met een hoog suikergehalte. Bij aardappelen wordt zetmeel omgezet in suikers, bij topinamboers gaat het om de iets zoeter smakende stof inuline. Dat is een wonderlijk goedje. Allereerst is het plants eigen antivries, (knol smaakt zelfs lekkerder na de eerste nachtvorst) Inuline is in staat de bifidoflora te stimuleren, en wordt om die reden onder de prebiotica geschaard. (voor al uw darmklachten). Het is een instrument om de nierfunctie te controleren. En inuline maakt ook de aardperen interessant voor suikerpatiënten, het is nl een glucosevervanger. Voilà.

  • 2 handenvol knollen
  • ei
  • zout/peper

Kook de knollen, met schil, 6 minuten en laat afkoelen. Als ze koud zijn schillen, maak er puree van met een staafmixer, z/p en ei toevoegen. Verhit plantaardige olie in een wok. Maak kleine beignet dmv een lepel en laat kort in de olie lichtbruin worden, tussentijds een keer keren.  Even laten uitlekken op keukenpapier en direct opdienen.

 

Plaats een reactie